Att ta hand om sin markis är nödvändigt för att den ska hålla länge. Varje år bör du lägga några timmar på att sköta din markis. Då kommer markisen hålla sig fin och hel längre. Om markisen är mycket trasig så att väven eller vissa delar behöver bytas ska du låta en professionell reparatör sköta lagningen. Stativen kan vara svåra att plocka isär och montera tillbaka för en lekman.
Rengör markisduken
Börja med att fälla ut markisduken och ställ ner den så långt det går. Det gör att du enkelt kan komma åt och rengöra. Sopa rent duken först från all lös smuts med en mjuk borste. Använd ljummet vatten och såpa för att tvätta rent duken. Undvik rengöringsmedel som innehåller syror eller som är starkt alkaliska. Var noga med att få såpblandningen över hela duken. Skölj av duken med trädgårdsslangen. Använd inte högtryckstvätt då det sliter på tyget och tar bort impregneringen. När markisduken är ordentligt avsköljd kan kan du låta den lufttorka innan du rullar in den på stativet igen.
Gör rent markisstativet
De flesta stativ till markiser är gjorda av aluminium som är både lätt och hållbart. Det är dock vanligt att stativen har delar som är av rostfritt eller galvaniserat stål, glasfiber och zink. Gör rent stativet med exempelvis handdiskmedel och vatten. Skölj av när du är klar.
Undvik mögel på markistyget
Mögel är mycket svårt att tvätta bort. Ofta behöver man använda starka rengöringsmedel som kan skada markisväven. Därför skall du göra det du kan för att undvika mögel. Arbeta proaktivt och torka av markisduken kontinuerligt. Se till att den alltid får torka om den blivit våt av regn eller snö.
Om du ändå fått mögelfläckar kan du använda en skonsam rengöring bestående av 1 dl ättika och 4 l vatten. Jobba in vätskan över hela duken och låt sedan verka i cirka tre timmar innan du sköljer av med vatten.
Laga små skador på din markis
De större reparationerna av din markis bör du överlåta till experter men det finns vissa saker som du kan göra själv. Om markisen gnisslar kan du spruta på lite symaskinsolja på de rörliga metalldelarna. Har det blivit små hål i väven går även dessa bra att laga själv. Nedan följer en guide på hur du gör.
Börja med att plocka ner markisen och lägg den plant på marken. Detta ger dig en bättre överblick och tar bort risken för att du skall falla och skada dig. Om hålen är stora behöver de lagas med markisväv i en liknande färg, är de små går de att fixa med markistejp. Köp det du behöver i din närmaste byggvaruhandel eller hos din markisåterförsäljare.
Gör rent hela markisen så som vi instruerat här ovan. Var extra noga runt hålen. Det är viktigt för att tejpen eller limmet som du använder skall fästa ordentligt. Låt torka.
Laga hålet genom att limma fast markisbiten över den stora revan eller klistra igen hålet med tejpen. När markisen är lagad och torr kan du sätta upp den igen.
Andra inlägg
- Motordriven markis eller vevmarkis – fördelar och nackdelar
- När ska man olja in altanen?
- Vindskydda uteplatsen med en sidomarkis
- Får man installera markis på balkongen i en BRF?
- Persienner i trä och andra material
- Byta snöre persienn – en guide
- Så lagar du markiser som fastnat
- Tips och råd för val av färg och mönster på markiser